Verzorging

Momo30320082128415534kopie.JPG Momo16122007716005529kopie.JPG Momo16122007013395528.JPG

Bij de keuze voor het sphynx ras zijn een aantal zaken belangrijk. Sphynxen vragen namelijk wat meer verzorging dan de gemiddelde kat. Zo zorgt het gebrek aan haar ervoor, dat het huidvet dat iedere kat heeft, niet in de vacht verdwijnt, maar op je kleding en het bankstel. Wij wassen onze katten gemiddeld één maal per twee maanden (te vaak wassen zorgt voor meer huidvet) met babyshampoo.

Sommige sphynxen vinden wassen heerlijk, die van ons verstoppen zich, zodra ze door hebben dat er gebadderd moet worden. Na het wassen gaan ze zich vervolgens verontwaardigd zelf zitten poetsen. Waarschijnlijk om weer naar poes te ruiken in plaats van naar "zwitsalbaby".

Naast dat ze af en toe gewassen moeten worden is het schoonhouden van de oren ook een klusje dat regelmatig terugkeert. Sphynxen produceren aanmerkelijk meer oorsmeer dan andere katten en om de oortjes er een beetje netjes uit te laten zien maken wij deze zeker één keer per maand goed schoon. Dit gebeurt met behulp van een speciale olie (verkrijgbaar bij de dierenarts), babydoekjes en babywattenstaafjes. Verder moeten de nagels regelmatig (één keer per drie weken) geknipt worden met een nageltang. De nagelriemen van sphynxen worden heel vuil en die maken we na de wasbeurt ook altijd even voorzichtig schoon met een babydoekje.

Bij de aanschaf van sphynxen is het ook van belang er rekening mee te houden dat ze niet zomaar naar buiten kunnen. In de eerste plaats vinden ze het al gauw te koud buiten en kunnen ze hun huid beschadigen aan struiken enzovoort, maar helaas is het ook een ras waar de "minder goedbedoelende mensen" onder ons interesse in hebben. Met andere woorden; loslopende sphynxen worden nogal eens gestolen.

Wij hebben katten die het heerlijk vinden om buiten te zijn en we hebben dat als volgt opgelost:

Aan de keuken hebben wij een ren gebouwd van één bij drie meter. Voor de vrije doorgang is er een kattenluikje aangebracht, dat in de warme periode van het jaar open gaat en wanneer het te koud wordt weer afgesloten wordt. Het voordeel van deze ren is, dat wij zelf het raam van de keuken rustig open kunnen zetten, want dat komt in de ren uit. In de ren staat een krabpaal met een huisje en een paar ligplanken. Zo kunnen ze zelf kiezen of ze een warm, of een koel plekje opzoeken.

Het is wel van belang dat je er rekening mee houdt dat ze niet de hele dag in de brandende zon kunnen gaan liggen, want dan kan hun velletje verbranden. Als het erg zonnig is smeren we ze in met zonnebrandcrème factor 30.

Het is grappig om te zien dat sphynxen echt “bruin” worden van de zon. Ze krijgen een veel donkerder velletje wanneer ze veel buiten zijn.

Divers5120071840515147.JPG Divers5120071841195148.jpg